Φιλοσοφικές Σχολές

 

Τι είναι οι φιλοσοφικές Σχολές;
«Στην ιστορία της φιλοσοφίας, γενικώς, σχολή καλείται μία ομάδα φιλοσόφων, οι οποίοι διατηρούν μεταξύ τους επαφή και, παρά τις επιμέρους διαφορές που παρουσιάζουν κατά τη διατύπωση των απόψεών τους, έχουν, ωστόσο, έναν κοινό προσανατολισμό στις ερευνητικές αναζητήσεις των» (Θ. Πελεγρίνης: Λεξικό της φιλοσοφίας, Αθήνα 2004, σελ. 557).
Η αρχαιοελληνική λέξη «σχολή» σήμαινε αρχικά το να μην απασχολείται κάποιος, άρα την απραξία, την αργία. Κατά δεύτερο λόγο σήμαινε και εκείνο, στο οποίο αφιερώνονταν οι ώρες της απραξίας, δηλαδή τη μελέτη και την ανταλλαγή σκέψεων, αλλά και τον τόπο όπου γινόταν αυτή η μελέτη. Η φιλοσοφική ενασχόληση διατήρησε το νόημα της γαλήνιας χρονοτριβής που έχει στόχο την άνεση και την ψυχαγωγία (πρὸς ῥαστώνην καὶ διαγωγήν. Δες Αριστοτέλους: Μεταφυσ. Α2, 982b 22-23).
Κάπως διαφορετικό νόημα αποκτά η λέξη «σχολή» κατά τον Μεσαίωνα, διότι σχετίζεται με τον επαγγελματία δάσκαλο (scholasticus), ο οποίος διδάσκει τις μεθόδους, τα συμπεράσματα και τις τεχνικές εκμάθησης μιας επιστήμης. Από τις σχολαστικές αυτές μεθοδεύσεις προήλθε ο μεσαιωνικός «σχολαστικισμός».
Κάτω από τον όρο «σχολή» παρέχεται εδώ μια σχηματική ομαδοποίηση φιλοσόφων, οι οποίοι καλλιέργησαν μια κοινή φιλοσοφική περιοχή, χρησιμοποίησαν όμοιους τρόπους σκέψης ή οδηγήθηκαν σε συγγενικά συμπεράσματα. Διακρίνουμε τις εξής περιόδους:
0. Ανατολικές σχολές,
Ι. Αρχαιοελληνικές σχολές,
ΙΙ. Μετακλασικές-Ελληνιστικές σχολές,
ΙΙΙ. Βυζαντινές-Μεσαιωνικές σχολές,
IV. Νεότερες σχολές,
V. Σύγχρονες σχολές.

Για να δείτε μια εκτεταμένη ανάλυση αυτών των Σχολών Φιλοσοφίας, πατήστε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εργογραφία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Μεγάλοι Φιλόσοφοι